Μαθήματα φωτογραφίας
από το f14 κοινόν φωτογράφων

Όπως κάθε χρονιά για τα τελευταία 11 χρόνια, το f14-κοινόν φωτογράφων ξεκινά και φέτος νέο κύκλο σεμιναρίων από τον Οκτώβριο, στην γκαλερί της ομάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα σεμινάρια οργανώνονται σε ενιαίο κύκλο δύο επιπέδων –βασικό και προχωρημένο– τα οποία διεξάγονται παράλληλα σε δύο τμήματα και διαρκούν οκτώ μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα.

Στη διάρκεια του κύκλου των μαθημάτων για το βασικό επίπεδο, που απευθύνεται σε όσους ξεκινούν την ενασχόληση με τη φωτογραφία, το πρόγραμμα διαρθρώνεται στις παρακάτω ενότητες:

- ιστορία της φωτογραφίας
- εφαρμογές τεχνικής της φωτογραφίας
- εφαρμογές σκοτεινού θαλάμου
- ασπρόμαυρη φωτογραφία
- έγχρωμη φωτογραφία
- εισαγωγή στην ψηφιακή τέχνη
- εισαγωγή στην ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας (photoshop)
- studio και φωτισμός – πορτραίτο
- τέχνη και αισθητική
- βασικές αρχές σύνθεσης
- φωτογραφικές εφαρμογές
- δεοντολογία φωτογραφίσεων
- δημοσίευση φωτογραφιών & copyright
- πρακτική εξάσκηση

Ο κύκλος των μαθημάτων του προχωρημένου επιπέδου εστιάζει στη μελέτη μεθόδων για καλλιτεχνική έκφραση και δομείται από τις εξής θεματικές:

- ιστορία της Τέχνης και αισθητική της φωτογραφίας
- σύνθεση και αισθητική
- παρουσίαση & ανάλυση έργου μεγάλων φωτογράφων
- ειδικά θέματα τεχνικών λήψης
- studio και φωτισμός – still life
- χρωματικά μοντέλα και χρήση χρώματος
- ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας (photoshop)
- οπτική αντίληψη
- σημειολογία της εικόνας
- κριτική σκέψη και αισθητική αγωγή
- εικόνα και social media
- αξιολόγηση-editing φωτογραφικού έργου
- βασικές αρχές επιμέλειας εκθέσεων
- ανάθεση project – παραγωγή έκθεσης.
Μέσα στον κύκλο των σεμιναρίων στη διάρκεια των δύο ετών, διοργανώνονται επίσης εξωτερικές φωτογραφίσεις και εκδρομές, καθώς και παρουσιάσεις από γνωστούς φωτογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο κύκλος των σεμιναρίων κλείνει πάντα με την παραγωγή φωτογραφικής έκθεσης, με θεματολογία που επιλέγεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, με βάση τα project που έχουν προηγηθεί στη διάρκεια των δύο χρόνων.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο των σεμιναρίων και των δύο επιπέδων λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και μπορούν να συνεχίσουν, με την ένταξή τους στην ομάδα του f14-κοινόν φωτογράφων ως μέλη, με εβδομαδιαίες συναντήσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις έργων και καλλιτεχνών, κύκλους διαλέξεων Τέχνης, workshops, προβολές και παραγωγές εκθέσεων.

Τα σεμινάρια, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών, καθώς και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον χώρο-γκαλερί της ομάδας, στη Μητσαίων 3, παραπλεύρως της Αρχαίας Αγοράς. Η γκαλερί φιλοξενεί πολλές από τις εκθέσεις της ομάδας, αλλά και άλλων φωτογράφων, ενώ οι μεγάλες φωτογραφικές παραγωγές, εκτίθενται σε αίθουσες συνεργαζόμενων φορέων πολιτισμού.

Βασικός στόχος είναι η επαφή και η ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

H οικονομική συμμετοχή είναι μικρή και η παρακολούθηση γίνεται χωρίς εκπαιδευτική πίεση και αυστηρό πρωτόκολλο. Για την εγγραφή στα μαθήματα, απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου.

Επικοινωνία :
ΦΩΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 6932968574
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ 6970656797

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 11 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2017 Δευτέρα–Παρασκευή 19:00-22:00

OPEN CALL: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου & Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 19:00-22:00

Ξενάγηση στον χώρο της f14 gallery Παρουσίαση έργου f14 κοινόν φωτογράφων Ανάλυση προγράμματος μαθημάτων

ΕΝΑΡΞΗ ΚΥΚΛΟΥ 2017-2018: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 Τμήμα βασικού επιπέδου – Δευτέρα & Τετάρτη 19:00-21:00 Τμήμα προχωρημένου επιπέδου – Δευτέρα & Τετάρτη 21:00-23:00