Ο ΑΕΝΑΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βαρσακέλης Βασίλης, Μαρκογιάννης Σπύρος, Φιλίππου Στέλιος

Το «f 14 – κοινόν φωτογράφων»
και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των 45ων Δημητρίων
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης "Ο αέναος κύκλος της εργασίας"
στο εστιατόριο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 9, στην Καποδιστρίου 9 στη Θεσσαλονίκη
(κέντρο της πόλης, Βαλαωρίτου με Ιωνος Δραγούμη).

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης 25 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου


Αγώνας από τα βάθη των αιώνων. Από την πρωτεμφάνιση των ανθρώπων, η εργασία, κοσμεί την καθημερινότητα. Είναι στοιχείο επιβίωσης.

Όσο οι εποχές αλλάζουν και οι συνθήκες επιβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους, οι άνθρωποι, προσαρμόζουν τις δυνατότητες τους, στις βιoτικές ανάγκες.

Εργασία παντός είδους. Στην πόλη, στην εξοχή, στη θάλασσα, στο βουνό, νύχτα η μέρα. Μέσα η έξω. Βαθμολογεί και χαρακτηρίζει την ύπαρξη και την πορεία στη ζωή του ανθρώπου.

Όλες οι κάστες και οι φυλές αναγνωρίζουν και υποκύπτουν στην εξουσία της. Παράδεισος η κόλαση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι συνάντησε στο διάβα του.

Εργασία πάνω απ όλα. Πάνω από το κρύο και το χιόνι, τον αέρα και τη βροχή, το λιοπύρι του καλοκαιριού και την αρμύρα της θάλασσας. Εργασία, ατελείωτος αγώνας.

Χωρίς κότινο, δεν έχει. Μόνο η γεύση της εμπειρίας και η χαρά της συμμετοχής. Σπάνια της δικαίωσης.

Η ιστορία είναι γεμάτη από καθημερινούς αγώνες εργασίας. Από τα βάθη των αιώνων ακούγονται οι κλαγγές των όπλων κάθε εποχής, στον πόλεμο της ζωής, την εργασία.

Το σήμερα, απρόσωπο, άηχο, ανελέητο αφήνει τη σφραγίδα του στον υπηρέτη της εργασίας, τον άνθρωπο που αδύναμος και απροστάτευτος προσπαθεί να σώσει τη συνέχεια του στην ύπαρξη.

Ο πόλεμος στη καθημερινότητα σκληρός κι απάνθρωπος. Όλοι οι στρατιώτες στη μάχη. Μακάρι να κερδίσουν. Μακάρι να κερδίσουν κάποιες φορές ένα χαμόγελο και μια αισιοδοξία ότι ο πόλεμος θα’ χει νικηφόρο τέλος.

Και η εργασία θ απονείμει στο τέλος τα βραβεία της διαδρομής με την ικανοποίηση ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έτσι έπρεπε.