Το γυμνό του 74

Στάθης Ευσταθιάδης

Το f14 κοινόν φωτογράφων
κλείνοντας 8 χρόνια φωτογραφικής δράσης παρουσιάζει την έκθεση
το γυμνό του 74
του διεθνώς βραβευμένου και μέλους της FIAP* φωτογράφου
Στάθη Ευσταθιάδη
την Παρασκευή 16 Μαϊου 2014 και ώρα 20:30
στην f14 gallery, στην Αρχαία Αγορά.

* FIAP - Federation Internationale de l'Art photographique


Με τον τίτλο “το γυμνό του 74” παρουσιάζεται η δουλειά του Στάθη Ευσταθιάδη από το f14–κοινόν φωτογράφων στην ομώνυμη γκαλερί μεταξύ 16 Μαΐου και 10 Ιουνίου.
Η επιλογή του τίτλου και των έργων έγιναν από τον παλαίμαχο, καταξιωμένο και πολυβραβευμένο φωτογράφο-μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας. Και είναι μία μοναδική ευκαιρία να δούμε και να εκτιμήσουμε τη λογική, την αισθητική, την τεχνική μιας δουλειάς που έγινε 40 χρόνια πριν.
Εξαιρετικές εικόνες, άλλες πιο κλασικές, άλλες πιο πρωτοποριακές για την εποχή τους. Άψογη χρήση του φωτισμού, άριστα καδραρίσματα, ωραία περάσματα φωτός και σκιάς. Βλέπουμε τα μοντέλα να κάθονται άνετα μπροστά στο φακό και τον φακό να παίζει με το γυναικείο σώμα. Κανένα ίχνος ντιβισμού, κανένα ίχνος γκλαμουρίας!
Τελειώνοντας, θα σταθούμε λίγο στις εκτυπώσεις και στην παρουσίαση. Άψογες εκτυπώσεις –στο χέρι στον σκοτεινό θάλαμο φυσικά– και παρουσίαση σε ένα μέγεθος μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύνηθες όμως για την εποχή εκείνη.
Είναι ευτυχής συγκυρία που το f14–κοινόν φωτογράφων εγκαινιάζει την έκθεση αυτή, την ημέρα που κλείνει 8 χρόνια από την ίδρυσή του. Και είναι μία ευκαιρία για τους νέους φωτογράφους να αντιληφθούν ότι η φωτογραφία γίνεται πίσω από την φωτογραφική μηχανή, από αυτόν που κάνει το τελικό κλικ! Όσα gadget–o–pixel και να έχουμε, το μυαλό και το μάτι μας θα κάνει την εικόνα. Το πρόγραμμα "think-select-shoot.version 7.1.003" δεν έχει βγει ακόμη!!!
Ευτυχώς!!!!


 ΦώΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛόΓΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
f14 ΚΟΙΝόΝ ΦΩΤΟΓΡάΦΩΝ

Μια συλλογή που ….“σώζεται ύστερα από 40 χρόνια” θα ήταν ο καλύτερος τίτλος αυτής της έκθεσης.
Οι ανηρτημένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, της συγκεκριμένης συλλογής, διατηρούνται από το 1974 ,που τις τύπωσα ο ίδιος.
Σκοπός ήταν να διαγωνιστούν στο εξωτερικό, με την συμμετοχή μου, σε Διεθνείς Φωτογραφικούς Διαγωνισμούς της FIAP.
Xωρίς υπερβολή , οι περισσότερες διακρίθηκαν με με απλή ανάρτηση, οι δε υπόλοιπες με πληθώρα διαφόρων μεταλλίων.
Στη συνέχεια οι ίδιες φωτογραφίες εκτέθηκαν σε ατομικές μου εκθέσεις και πάντοτε ύστερα από πρόσκληση των ενδιαφερομένων για να εκθέσω.
Επρόκειτο για μια μεγάλη συλλογή από 140-160 ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε ενότητες (portfolios) και διαφορετικά θέματα γυμνού.
Δυστυχώς, αυτή η αναμνηστική συλλογή αποδεκατίστηκε κυριολεκτικά το 2013 από πλημμύρα στην περιοχή, ύστερα από καταρακτώδη βροχή. Τα νερά έφθασαν και κάλυψαν τον χώρο που ήταν φυλαγμένη η συλλογή.
Έτσι, απέμειναν –από καθαρή τύχη– οι λίγες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που βλέπετε ανηρτημένες γύρω σας.
Φαίνεται πως σώθηκαν, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, σε μια επιπλέον έκθεση, αυτήν τη φορά στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Stathis