Οδοιπορικό στους 7 πύργους

του Σπύρου Μαρκογιάννη

"Επταπύργιο, Γεντί Κουλέ, Φρούριο. Όπως και να το αποκαλέσεις τον ίδιο τόπο φέρνει στο νου, τις ίδιες μνήμες και αναφορές.

Δημιούργημα του Θεοδοσίου ως μέρος των τειχών για την άμυνα της πόλης, επισκευάστηκε και ενισχύθηκε κατά την Παλαιολόγειο και Οθωμανική περίοδο. Στόχος του να κρατά τους εχθρούς έξω ως το 1890, που αλλάζει ρόλο, και επιφορτίζεται να κρατά τους εχθρούς μέσα!

Σε αυτό το μέσα μας ξεναγεί η ματιά του Σπύρου Μαρκογιάννη .

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφορτιστεί κάποιος συναισθηματικά- ιδιαίτερα σε αυτόν το χώρο- και να καταγράψει όλα τα σημεία, λεπτομέρειες που συνέθεταν τον μικρόκοσμο της φυλακής.

Άδειοι χώροι και καταλύμματα, κελιά, απομόνωση, μαγειρεία, λουτήρες, φυλάκια. Και η αυλή για τον περίπατο. Κάπου ψηλά ο ουρανός. Περισσότερο τον φαντάζεσαι παρά τον βλέπεις.

Και παντού οι μαρτυρίες των ανθρώπων. Από τις ολιγόλεξες ιστορίες στους τοίχους μέχρι τα ψυχρά νούμερα των κελιών, τους καταλόγους, τα προγράμματα.

Μόνο οι ψυχές μείναν. Χιλιάδες ψυχές στα εκατό χρόνια. Στοιχειώνουν το τόπο. Δεν μπορούν να φύγουν. Τον ουρανό δεν τον βλέπουν. Μόνο τον φαντάζονται!"


Φώτης Παλαιολόγος